UPM Memenangi Anugerah Penyelidikan Facebook Integrity Foundational | Universiti Putra Malaysia
» BERITA » UPM Memenangi Anugerah Penyelidikan Facebook Integrity Foundational

UPM Memenangi Anugerah Penyelidikan Facebook Integrity Foundational

 

SERDANG - Prof. Dr. Ezhar Tamam dan. Prof. Madya Dr. Moniza Waheed dari Jabatan Komunikasi, Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, serta Prof Dr Azreen Azman dari Jabatan Multimedia, Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat, Universiti Putra Malaysia (UPM), telah memenangi Anugerah Penyelidikan Facebook Integrity Foundational sebanyak USD25,000 yang sangat kompetitif untuk kertas cadangan mereka iaitu "Memahami Reaksi Terhadap Emosi yang ditimbulkan melalui Berita Provokasi dalam kalangan Rakyat Malaysia ".

Anugerah Penyelidikan Facebook dirangka sebagai anugerah kewangan tanpa had yang menyediakan pembiayaan untuk cadangan penyelidikan yang inovatif dan menarik serta mempunyai potensi untuk memajukan pengetahuan secara signifikan untuk kepentingan bersama. Keputusan cadangan penyelidikan yang memenangi anugerah itu ialah India, United Kingdom, Kanada, Republik Czech, Denmark, Perancis, Jerman, Greece, Hungary, Belanda, Poland, Sepanyol, Sweden, Pakistan, Brazil, Hong Kong, Indonesia, Israel, Itali, Afrika Selatan, Austria, Malaysia, Mexico, Singapura, dan Amerika Syarikat.

Pengumuman pemenang kertas cadangan telah diumumkan di laman web Facebook (https://research.fb.com/programs/research-awards/proposals/integrity-foundational-research-awards/#Winning_Proposals).

Pasukan UPM akan mengkaji fenomena ancaman yang semakin meningkat dan kelaziman berita bermasalah di platform media sosial. Terdapat kekurangan pemahaman tentang cara orang bertindak balas terhadap emosi yang ditimbulkan melalui berita provokatif di Facebook, WhatsApp dan Instagram. Antara soalan-soalan yang dijangkakan dalam kajian ini adalah sama ada tindak balas berbeza-beza dengan keperluan kognisi, persepsi tentang konteks sosial mengenai berita provokatif, pengetahuan mengenai berita, dan usia (belia - 35 tahun ke bawah, dan orang dewasa - 35 tahun ke atas ) pengguna media sosial. Ia juga akan mengkaji sama ada hubungan di atas dikendalikan oleh nilai motivasi.

Kajian ini akan menghasilkan model teoretis integratif pada peramal individu dan sosial yang berperanan terhadap nilai motivasi sebagai pengendali kepada reaksi rakyat terhadap emosi yang ditimbulkan melalui berita provokatif.

 

Dapatan kajian ini berguna untuk kemahiran membaca berita media sosial serta perkembangan program intervensi untuk menggalakkan tingkah laku maklumat yang dikongsi yang berkesan dan membendung ancaman serta percambahan berita provokatif dan penyiarannya di media sosial.

 

Prof. Dr. Ezhar Tamam, ketua penyelidik, juga telah dijemput oleh Facebook untuk menghadiri bengkel di Menlo Park, California pada tahun 2019 untuk berkongsi hasil penyelidikannya. - UPM

 

 

Tarikh Input: 29/04/2019 | Kemaskini: 29/04/2019 | hairul_nizam

PERKONGSIAN MEDIA

Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 1000
---
WWLeJA3:09:46