UPM Kedua Negara Ranking Universiti Dunia UniRank | Universiti Putra Malaysia
» BERITA » UPM kedua negara ranking Universiti Dunia UniRank

UPM kedua negara ranking Universiti Dunia UniRank

 

SERDANG, 23 Jan - Universiti Putra Malaysia (UPM) menduduki ranking kedua Malaysia dalam ‘UniRank World University Ranking’ https://www.4icu.org/top-universities-asia/

Ranking itu juga menyaksikan UPM menduduki tempat ke-7 di Asia Tenggara, ke-87 di Asia dan ke 625 dunia.

Universiti Kebangsaan Malaysia, Universiti Malaya dan Universiti Teknologi Malaysia, masing-masing menduduki ranking ketiga, keempat dan kelima dalam Malaysia.

uniRank ™ (dahulunya dikenali sebagai 4 Kolej & Universiti Antarabangsa atau 4icu.org) adalah direktori pendidikan tinggi antarabangsa yang menilai  universiti dan kolej yang diiktiraf di dunia.

uniRank ™ merangkumi 13,000 kolej dan universiti di 200 negara menilai universiti dan kolej berdasarkan populariti web dari segi trafik, kepercayaan dan sandaran berkualiti yang popular.

Ranking universiti berasaskan bukan akademik itu diterbitkan sejak Mei 2005. Sejak penubuhannya, metodologi telah mengalami beberapa perubahan untuk memberikan hasil yang lebih baik.

UniRank berdasarkan algoritma termasuk 5 metrik web yang tidak berat sebelah dan bebas yang diekstrak dari empat sumber risikan web yang berbeza:

  1. Moz Domain Authority
  2. Alexa Global Rank
  3. SimilarWeb Global Rank
  4. Majestic Referring Domains
  5. Majestic Trust Flow

Tarikh Input: 26/01/2018 | Kemaskini: 26/01/2018 | syifarida

PERKONGSIAN MEDIA

Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 1000
---
SWMCWAj:22:28