UPM Bimbing Banduan Tanam Rumput Napier | Universiti Putra Malaysia
» BERITA » UPM bimbing banduan tanam rumput Napier

UPM bimbing banduan tanam rumput Napier

Oleh Khairul Anuar Muhamad Noh

AYER KEROH, Melaka, 20 Okt 2020 –  Pusat Transformasi Komuniti (UCTC), Universiti Putra Malaysia (UPM) membimbing  seramai 36 banduan dan staf Penjara Agro Dusun Dato Murad di sini baru-baru ini untuk menanam rumput Napier dan menghasilkan silaj berkualiti tinggi. 

Projek di bawah Skim Geran Pemindahan Ilmu (KTGS) membimbing banduan mengenai kaedah penanaman dan pengurusan tanaman   serta amalan agronomi rumput Napier untuk menghasilkan sumber makanan ternakan yang mencukupi dan berkualiti tinggi.

Ketua projek, Dr. Martini Mohammad Yusoff berkata pihaknya mendapat permintaan daripada penjara tersebut yang mengalami masalah kekurangan sumber makanan dalam pemeliharaan  lembu, kambing dan biri-biri mereka.

Sementara itu katanya, kaedah pembuatan silaj juga penting dalam proses penyediaan makanan ternakan kerana ianya boleh disimpan dan boleh digunakan apabila mengalami masalah kekurangan sumber makanan seperti musim kemarau dan banjir.  

“Pakej pemindahan ilmu ini lengkap merangkumi peringkat penanaman, penjagaan dan penuaian rumput Napier sehingga penghasilan silaj yang digunakan sebagai sumber makanan ternakan di penjara tersebut,” katanya di sini di samping penyelidik bersama Dr Shokri Jusoh dan Prof. Madya Dr Hawa Jaafar dari Fakulti Pertanian, UPM.

Pengarah Penjara Agro Dusun Dato Murad, Tuan Zamzuri  Ghani berkata  ilmu tersebut bukan sahaja mampu dipraktikkan oleh komuniti penjara malahan mereka berjaya menghasilkan silaj dengan menggunakan teknologi penyelidik UPM dan memberi idea masa hadapan dalam bidang keusahawanan baru kepada banduan.

“Terdapat banduan yang berhasrat untuk mengusahakan projek penternakan dengan  menggunakan rumput Napier sebagai sumber makanan ternakan setelah tamat tempoh tahanan mereka,” katanya.

Rumput Napier merupakan sejenis rumput saka, tahan daripada serangan serangga perosak dan penyakit tumbuhan, menghasilkan biomas yang tinggi, di samping kandungan nilai pemakanan ternakan yang tinggi.

Berasaskan penemuan daripada penilaian ke atas lima jenis rumput Napier yang ditanam, varieti Kobei, Ungu dan Taiwan bagus ditanam secara komersial kerana mempunyai nilai biomas dan nilai pemakanan yang tinggi untuk ternakan.

Selain diberi makan dan dijual secara segar, rumput Napier juga boleh diproses menjadi silaj yang terhasil daripada proses fermentasi anaerobik untuk diberikan kepada ternakan ruminan seperti lembu, kambing dan biri-biri terutama apabila berlaku kekurangan sumber makanan. Ia juga sesuai digunakan untuk sistem feedlot untuk pengeluaran daging lembu. - UPM

 

Tarikh Input: 23/10/2020 | Kemaskini: 23/10/2020 | hairul_nizam

PERKONGSIAN MEDIA

Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 1000
---
WWLdXAg:23:16