UPM Beri Insentif Kepada Atlet UPM Olimpik Rio 2016 | Universiti Putra Malaysia
» BERITA » UPM beri insentif kepada atlet UPM Olimpik Rio 2016

UPM beri insentif kepada atlet UPM Olimpik Rio 2016

Oleh Syifarida Muhamad Zaki
Foto oleh Noor Azreen AwangSERDANG - Universiti Putra Malaysia (UPM) memberi insentif kepada tiga atlet UPM yang bertanding di temasya Sukan Olimpik Rio 2016 di Rio  de Janeiro, Brazil baru-baru ini.

Skim Insentif itu adalah kali pertama diperkenalkan UPM. Penerjun negara, Cheong Jun Hoong meraih pingat perak dalam acara terjun 10 meter Platform Seirama menerima wang tunai RM4000 dan peruntukan geran untuk program mobiliti ke luar negara.  Beliau juga menyertai acara 3 meter papan anjal seirama dan 3 meter papan anjal individu.

Pelari pecut 100 meter wanita, Zaidatul Husniah Zulkifli dan penembak negara, Johnathan Wong yang menyertai acara 10 meter dan 50 meter Air Pistol masing-masing menerima wang tunai RM1,000 dan geran mobiliti.

Naib Canselor UPM, Prof. Datin Paduka Dr. Aini Ideris berkata insentif itu sebagai motivasi dan galakan bagi atlet mencapai kejayaan dan mengharumkan nama negara.

“Setiap tahun atlet UPM sering terlibat dalam banyak kejohanan besar di peringkat dunia dan antarabangsa.

“Ia merupakan salah satu inisiatif universiti bagi menghargai pengorbanan atlet yang telah berkorban masa antara akademik dan sukan demi mengharumkan nama negara dan universiti,” katanya.Cheong Jun Hoong, 26 berkata beliau tidak menyangka menerima insentif itu dan berpeluang menghabiskan pengajian di universiti luar negara.

“Saya berasa bersyukur dan berterima kasih kepada UPM atas sokongan dan keistimewaan yang diberikan kepada atlet UPM.

"Saya ingin berkongsi insentif ini dengan ahli keluarga yang banyak bekorban dalam memberi sokongan karier saya sebagai atlet terjun negara,” kata penuntut Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi itu.

Pemberian skim insentif kemenangan sukan itu telah disampaikan oleh Prof. Datin Paduka Dr. Aini

Turut hadir ialahTimbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar & Alumni, Prof. Dato' Dr. Mohammad Shatar Sabran, Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa, Prof. Datuk Dr. Mad Nasir Shamsudin, Timbalan Naib Canselor Jaringan Industri dan Masyarakat, Prof. Dr. Ing. Ir. Renuganth Varatharajoo, dan ketua Pusat Sukan UPM, Dr. Hanafiah Ayub.


Tarikh Input: | Kemaskini: | hairul_nizam

PERKONGSIAN MEDIA

Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 1000
---
SWMDXA:23:10