Program Kembara Teroka Seni Bina Dan Budaya Di India | Universiti Putra Malaysia
» BERITA » Program Kembara teroka seni bina dan budaya di India

Program Kembara teroka seni bina dan budaya di India


Oleh : Hanafi Rashid

TAMIL NADU (INDIA) - Dalam mencapai tahap kebolehpasaran graduan, mahasiswa disarankan untuk peka terhadap perkembangan semasa dalam dan luar negara bagi memastikan pemikiran yang seiring dengan perkembangan dunia tanpa sempadan.

Sehubungan itu, seramai 16 pelajar Universiti Putra Malaysia (UPM) menyertai Program Kembara Seni India dari 13 hingga 27 Januari lalu, bertujuan menerokai seni rekabentuk dan budaya di India.

Program yang disertai oleh pelajar Kolej Sepuluh itu turut menjalinkan hubungan pendidikan dengan dua buah universiti di sana iaitu Bharathidasan University, Government College Engineering dan Cochin College.

Penasihat Program, Ahmad Qadry berkata, mereka diberi sambutan meriah di universiti terbabit kerana menurut kedua-dua universiti itu, ini adalah julung kali mereka mendapat lawatan universiti dari Malaysia.

Katanya, keakraban pelajar UPM dengan universiti di India itu diperkukuhkan lagi dengan perlawanan bola sepak yang berkesudahan seri 1-1.

Program selama 14 hari itu berlangsung di dua buah negeri iaitu Tamil Nadu dan Kerala. Tujuh daerah yang dilawati ialah Chennai, Thanjavaur, Trichy, Madurai, Kodaikanal, Munnar dan Kochi. 

Antara aktiviti yang dilakukan semasa lawatan adalah bersama penduduk Kampung Sengipatti, Thanjavaur ketika pesta Pongal. 

Pengarah Program, Ravendran berkata ia merupakan suatu pengalaman yang manis apabila mereka turut dihidangkan dengan nasi pongal yang merupakan makanan tradisional di India.

Mereka juga menonton persembahan bertajuk ‘Daksha Yaga’ di Katahakali Centre yang mengisahkan tentang sejarah India.

Program yang disertai oleh pelajar kejuruteraan dan reka bentuk perindustrian itu turut melawat kuill di India untuk melihat seni bina di India.

Seorang peserta, Danial Hakim melahirkan rasa kagum senibina yang dibina 3000 tahun lalu yang masih tersergam indah.

Dalam meniti keindahan seni bina di India, pelajar UPM juga turut memberi khidmat sosial terhadap penduduk di India. Antaranya ialah memberi makanan percuma kepada pengemis jalanan, membantu servis dobi dan juga mengolah halia.

“Saya berasa gembira kerana dapat membantu masyarakat yang susah dan turut melahirkan rasa syukur kepada Allah kerana memberikan kesenangan kepada kita semua di Malaysia,” katanya.

Seperti di Malaysia, India juga turut memiliki keindahan alam semula jadi seperti di Kodaikanal dan Munnar. Kehijauan bumi dengan udara nyaman pada suhu 16 °C menjanjikan suatu pengalaman yang menarik.

“Saya teruja melihat kecantikan alam semula jadi di sini. Ia melahirkan rasa  tenang sepanjang saya berada di sini,” katanya. – UPM

Tarikh Input: 13/03/2017 | Kemaskini: 13/03/2017 | idah

PERKONGSIAN MEDIA

Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 1000
---
SWMCWAg:22:15