Pelajar Ekspresikan Biologi Dalam Diri Menerusi Program BioChallenge 3.0 2019 | Universiti Putra Malaysia
» BERITA » Pelajar ekspresikan biologi dalam diri menerusi program BioChallenge 3.0 2019

Pelajar ekspresikan biologi dalam diri menerusi program BioChallenge 3.0 2019

Oleh: Dr. Mohd Noor Hisham Mohd Nadzir dan Nurliyana Nadzri

 

SERDANG – Seramai 222 pelajar Universiti Putra Malaysia (UPM) menyertai program “BioChallenge 3.0 2019” dan mengekspresikan biologi dalam diri mereka menerusi pelbagai aktiviti menarik.

Program selama tiga hari itu yang bertemakan “Unlock Your Biology Self” mengumpulkan pelajar daripada pelbagai latar belakang pengajian. Ia dianjurkan Kelab Mahasiswa Biologi (KMB) di Jabatan Biologi, Fakulti Sains, UPM.

Antara aktiviti yang dianjurkan ialah “BioTALK”, “BioINFOGRAPHIC”, “BioVIDEO”, “BioINNOVATE”, “BioESSAY” dan “BioPHOTO”.

Program itu berjaya menjadi platform terbaik bagi mahasiswa mendalami dunia sains biologi serta bersikap kreatif dan inovatif dalam menyelesaikan cabaran bagi setiap pertandingan yang disertai.

BioChallenge 3.0 2019 menarik minat penyertaan mahasiswa daripada Fakulti Sains (190 pelajar), Fakulti Bioteknologi dan Sains Biomolekul (18), Fakulti Ekonomi dan Pengurusan (empat), Fakulti Perubatan Veterinar (tiga), masing-masing dua orang dari Fakulti Pertanian, Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat, serta Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, dan seorang dari Fakulti Perhutanan.

Penasihat program dan KMB, Dr. Mohd Noor Hisham Mohd Nadzir berkata Program “BioChallenge 3.0 2019” kali ini mempersembahkan tema yang berbeza daripada tahun lalalu iaitu “Unlock Your Biology Self” yang memerlukan pelajar untuk berani menampilkan diri dan menyerlahkan pengetahuan, bakat serta kemahiran dalam bidang biologi.

“Minda pelajar diasah untuk berfikir di luar kotak dalam mencari solusi untuk pelbagai masalah yang berkaitan dengan ilmu biologi di samping menerapkan sifat ingin tahu yang perlu wujud dalam diri seorang bakal saintis,” katanya.

Beliau berkata, “BioChallenge 3.0 2019” merupakan pencapaian terbaik bagi KMB kerana berjaya menarik minat ratusan pelajar daripada pelbagai latarbelakang pengajian untuk melibatkan diri dalam dunia sains khususnya biologi.

“Tahun ini sambutan amat memberangsangkan kerana peningkatan penyertaan peserta berbanding tahun sebelumnya. KMB pada tahun ini membuat sedikit kelainan dengan tidak mengehadkan penyertaan hanya untuk pelajar Fakulti Sains, sebaliknya membuka peluang kepada semua pelajar pra-siswazah UPM untuk turut melibatkan diri,” katanya.

BioChallenge 3.0 2019” adalah inisiatif UPM khususnya Jabatan Biologi dalam usaha melahirkan mahasiswa yang berkebolehan, bertanggungjawab, berpengetahuan luas serta mampu berdaya saing di masa hadapan.

Program turut mendapat tajaan serta sokongan daripada Fakulti Sains, UPM serta orang perseorangan berjaya mengumpulkan dana RM2,380.

Pengarah program, Illy Husna Ahmad Zainal berharap melalui program itu dapat membuka ruang dan peluang untuk mahasiswa mengetengahkan bakat dalam pelbagai bidang seperti fotografi, videografi, pengucapan awam, penulisan serta inovasi.

“Apa yang lebih menarik, hasil-hasil tersebut diinspirasikan oleh mereka sendiri dan persekitaran sekeliling. Sains bukan suatu bidang yang hanya boleh dipelajari dan didalami oleh pelajar aliran Sains sahaja kerana kita sebagai manusia adalah sebahagian daripada Sains,” katanya. - UPM

 

 

Tarikh Input: 31/01/2020 | Kemaskini: 12/03/2020 | hairul_nizam

PERKONGSIAN MEDIA

Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 1000
---
WWLdXAQ:23:38