Jangan Pandang Rendah Kebolehan, Potensi Diri | Universiti Putra Malaysia
» BERITA » Jangan pandang rendah kebolehan, potensi diri

Jangan pandang rendah kebolehan, potensi diri

Oleh:  Ngo Zhen Hong
Pelajar Bacelor Pengajian Pengguna, FEM

SERDANG, 13 Jan – Walaupun sibuk menguruskan syarikat yang baharu diwujudkan sehingga terpaksa menangguhkan masa graduan Sarjana, namun melalui kerja keras dan bijak menyusun masa, akhirnya Cheah Kah Ling berjaya dalam kedua-dua bidang – pelajaran dan pekerjaan.

Cheah, 30, menerima ijazah Sarjana Sains dalam Inovasi Reka Bentuk, pada Majlis Konvokeysen Universiti Putra Malaysia (UPM) ke-44 di sini hari ini.

“Saya tidak rasa menyesal tetapi bangga dengan pengalaman yang saya lalui. Jangan sesekali memandang rendah kebolehan dan potensi diri semasa usia muda.

“Jangan juga takut untuk membuat keputusan yang salah, selagi anda merasa perkara itu baik kepada diri anda kerana sebagai pelajar Ijazah, Sarjana atau PhD, anda mempunyai kebolehan dan berpotensi untuk berjaya,” katanya.

Cheah, pengasas syarikat reka bentuk dalaman RS Home Concept, berkata beliau mengurus masa dengan menyelaraskan jadual kerja secara fleksibel untuk dapat mengikuti kuliah dan pada masa yang sama dapat menguruskan syarikat.

Katanya, beliau berharap dapat memacu pembangunan industri kabinet dan reka bentuk dalaman di Malaysia ke peringkat dunia.

Beliau mengikuti program mobiliti ke Taiwan sebagai pelajar pertukaran dengan Universiti Tatung selama enam bulan, dan menerima Graduate Research Fellowship (GRF), serta membantu pensyarah dalam pengajaran selama satu tahun untuk menampung perbelanjaan pengajian.

Beliau menerima ijazah pada 2016 dan melanjutkan pelajaran dalam Sarjana pada 2017, dan berhasrat melanjutkan pelajaran ke peringkat Doktor Falsafah (PhD) untuk menjadi pensyarah. - UPM

Tarikh Input: 13/01/2022 | Kemaskini: 21/02/2022 | hairul_nizam

PERKONGSIAN MEDIA

Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 1000
---
SWMBUA:20:24