30 Pelajar UPM Sertai Program Mobiliti Ke Bangkok | Universiti Putra Malaysia
» BERITA » 30 pelajar UPM sertai program mobiliti ke Bangkok

30 pelajar UPM sertai program mobiliti ke Bangkok

Oleh: Ahmad Syahrir Haqqimi Ismail

SERDANG, 13 Okt – 30 pelajar Kolej Tan Sri Mustaffa Babjee (KMB), Universiti Putra Malaysia (UPM) telah menyertai program mobiliti ke Bangkok dengan kerjasama Universiti Chulalongkorn dan King Mongkut Institute of Technology Ladkrabang, baru-baru ini.

Pengetua KMB, UPM, Prof. Madya Dr. Jasronita Jasni berkata, kolaborasi antarabangsa melalui program KMB to Bangkok 2023 memberikan pendedahan kepada pelajar dari universiti yang terlibat untuk berkongsi pengetahuan akademik, kebudayaan, kesukarelawanan dan pendidikan.

“Pelajar UPM berpeluang untuk memberikan pendapat secara lebih terbuka, di samping melakukan pelbagai aktiviti kemanusiaan serta mempelajari budaya dan pendidikan yang berbeza di Thailand,” katanya.

Aktiviti menarik yang dijalankan antaranya aktiviti kesukarelawanan bersama warga emas di Geriatric Excellence Center, King Chulalongkorn Memorial Hospital, aktiviti terapi minda bersama warga emas di Rumah Persatuan Wanita, serta aktiviti plogging di Hua Takhe Community.

Pengarah Program KMB to Bangkok 2023, Ahmad Syahrir Haqqimi Ismail berkata, objektif program ini adalah untuk memberikan peluang kepada pelajar UPM untuk mendapatkan pengetahuan dan pembelajaran secara lebih meluas.

“Program ini diharapkan dapat melahirkan pelajar yang cemerlang sahsiah, akademik dan kokurikulum sejajar dengan Matlamat 1 dan 3 Pelan Strategik UPM 2021-2025, iaitu Melahirkan Watak Graduan Berdaya Tahan Mendepani Cabaran Mendatang dan Melestarikan Ekosistem Jaringan Industri dan Masyarakat,” katanya.

Tarikh Input: 13/10/2023 | Kemaskini: 13/10/2023 | hairul_nizam

PERKONGSIAN MEDIA

Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 1000
---
SWMDDA:03:08