200 Peserta Hadiri Seminar Perladangan Bernilai Tinggi | Universiti Putra Malaysia
» BERITA » 200 peserta hadiri seminar Perladangan Bernilai Tinggi

200 peserta hadiri seminar Perladangan Bernilai Tinggi

Oleh Faiz Hamzah

Foto oleh Marina Ismail

 

SERDANG, 26 Nov – Kira-kira 200 peserta daripada badan kerajaan termasuk Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, Jabatan Pertanian, MARDI dan RISDA, pihak swasta dan korporat serta universiti awam dan swasta menyertai seminar Perladangan Bernilai Tinggi (High Value Farming) 2018 di sini.

 

Seminar dua hari itu dirasmikan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Dato’ Salahuddin Ayub.

Ia dianjurkan Persatuan Alumni UPM (PAUPM) dengan kerjasama Universiti Putra Malaysia (UPM), Persatuan Kebangsaan Pekebun-Pekebun Kecil Malaysia (PKPKM) dan kementerian itu.

 

Ketika berucap, Dato’ Salahuddin berkata nilai pertanian adalah untuk memaksimumkan nilai aset tanah atau tanah pertanian.

Katanya, ia dilakukan melalui penggunaan teknologi moden, mengatasi kekurangan buruh dan menambahkan nilai kepada hasil ladang segar diproses bagi meningkatkan pendapatan petani.

Naib Canselor UPM, Prof. Datin Paduka Dato' Dr. Aini Ideris pula berkata kampus UPM di Serdang dianggap sebagai rumah asal untuk pertanian pendidikan di negara ini.

“Dalam aspek pertanian, isu-isu utama yang mengelilingi pertanian Malaysia pada masa kini adalah untuk menjamin sekuriti makanan bagi penduduk dengan usaha yang selari untuk mengekal dan meningkatkan eksport hasil pertanian,” katanya.

Beliau berkata, keupayaan untuk menghasilkan makanan yang cukup untuk penduduk dunia bergantung pada teknologi agro-moden dan keusahawanan.

Presiden PAUPM, Dato' Seri DiRaja Syed Razlan Jamalullail pula berkata seminar itu berusaha merumus berhubung penggunaan tanah terbiar atau "tanah dibiar" berpecah dan kecil dalam ukuran, dalam menghasilkan tanaman bernilai tinggi.

Dua belas kertas kerja dibentangkan pada seminar itu. - UPM

Tarikh Input: 26/12/2018 | Kemaskini: 31/12/2018 | hairul_nizam

PERKONGSIAN MEDIA

Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 1000
---
WWLdWA:22:38