UPM TERIMA ANUGERAH PRESTASI KUTIPAN TERTINGGI ZAKAT SELANGOR TAHUN 2022 | Universiti Putra Malaysia
» BERITA » UPM TERIMA ANUGERAH PRESTASI KUTIPAN TERTINGGI ZAKAT SELANGOR TAHUN 2022

UPM TERIMA ANUGERAH PRESTASI KUTIPAN TERTINGGI ZAKAT SELANGOR TAHUN 2022

Oleh: Nur Syamila Kamarul Arefin
 
 
SHAH ALAM, 10 April – Universiti Putra Malaysia (UPM) menerima Anugerah Prestasi Kutipan Tertinggi Zakat Negeri Selangor buat kali kedua bagi tahun 2022 pada Majlis Gemerlapan Ejensi Kutipan Zakat Selangor (GRASIAZ).
 
Penolong Pendaftar, WAZAN UPM, Haris Dahlan berkata, anugerah yang diterima pada tahun ini merupakan kali kedua berturut-turut yang dicapai oleh UPM selepas menerima anugerah yang sama pada tahun yang lalu.
 
”UPM telah berjaya mengutip sebanyak RM8.7 juta pada tahun 2022 yang lalu dan RM7.7 juta pada tahun 2021.
”Kutipan zakat pada tahun 2022 merupakan kutipan tertinggi sejak UPM dilantik sebagai penolong amil (kategori IPT) zakat negeri Selangor,” katanya.
 
UPM merupakan penolong amil yang dilantik oleh Lembaga Zakat Selangor (LZS) sejak tahun 2002 yang lalu yang kini di bawah pengurusan Pusat Pengurusan Wakaf, Zakat dan Endowmen (WAZAN).
 
Pengarah WAZAN UPM, Prof. Madya Dr Mohd Daud Awang, menyatakan dengan sokongan padu daripada Naib Canselor UPM, Dato’ Prof. Dr Mohd Roslan Sulaiman selaku pengerusi Tabung Amanah Zakat UPM, tahap kesedaran pembayar-pembayar zakat UPM meningkat melalui pelbagai program dan aktiviti peningkatan zakat dan wakaf.
 
”Tanggungjawab yang besar ini dengan harapan lebih ramai asnaf dapat dibantu dan disantuni dalam pelbagai bentuk bantuan.
 
”Kerjasama staf WAZAN dan semua pihak iaitu pusat-pusat tanggungjawab UPM juga memainkan peranan besar dalam kejayaan ini. Dengan harapan, usaha dan Kerjasama semua akan dapat diteruskan dalam menyahut Tema Al-Falah “Memahat Gemilang, Membingkas Kelangsungan Al-Falah,” katanya.
 
Anugerah ini diberikan bersempena Majlis Gemerlapan Ejensi Kutipan Zakat Selangor (GRASIAZ. Selain daripada anugerah prestasi kutipan, WAZAN UPM juga turut dinobatkan sebagai pemenang Kempen Insentif Ejen yang dijalankan pada tahun 2022 yang lalu. - UPM

Tarikh Input: 21/06/2023 | Kemaskini: 21/06/2023 | syamilakamarul

PERKONGSIAN MEDIA

Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 1000
---
WWLdWA:22:53