UPM Sertai Festival Sains Di Thailand, Kongsi Ilmu Tarik Minat Pelajar Dalam STEM | Universiti Putra Malaysia
» BERITA » UPM sertai Festival Sains di Thailand, kongsi ilmu tarik minat pelajar dalam STEM

UPM sertai Festival Sains di Thailand, kongsi ilmu tarik minat pelajar dalam STEM

SERDANG, 9 Nov – Kelab My STEM Ambassador, Universiti Putra Malaysia (UPM) telah menyertai Festival Sains di Kasetsart University (KU), Bangkok, Thailand baru-baru ini, bagi perkongsian ilmu untuk menarik minat pelajar dalam bidang Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM).

Ketua Pasukan Kelab My STEM Ambassador UPM, Ahmad Danish Iskandar Mohd Fadzil berkata, kepercayaan yang diberikan dalam membawa nama UPM ke peringkat antarabangsa menerusi penglibatan dalam festival itu merupakan suatu penghormatan dan pencapaian yang sangat membanggakan.

“Kami telah berjaya menarik minat pelajar sekolah yang datang ke kampus dalam bidang STEM melalui beberapa eksperimen mudah yang dijalankan tentang keseimbangan, asid dan alkali dan elektrik, yang berjaya membuka minda pelajar terhadap kepentingan dan keseronokan STEM dalam kehidupan seharian.

“Kami bersyukur diberikan peluang melibatkan diri dalam program ini kerana bukan sahaja membolehkan berlakunya perkongsian ilmu dalam bidang STEM, tetapi turut membolehkan pemindahan pengetahuan silang budaya antara pelajar Malaysia dan Thailand,” katanya.

Sementara itu, Penasihat Kelab My STEM Ambassador UPM, Dr. Yap Wing Fen menyatakan bahawa program ini memberikan peluang terbaik kepada pelajar UPM untuk mengasah kemahiran insaniah bagi melahirkan graduan berdaya tahan dalam mendepani cabaran mendatang.

Dalam pada itu, pengalaman dan ilmu yang digarap oleh ahli Kelab My STEM Ambassador UPM menerusi program ini diharapkan membantu dalam usaha pemupukan bidang STEM untuk melahirkan generasi muda yang cintakan STEM di Malaysia.

Tarikh Input: 09/11/2023 | Kemaskini: 09/11/2023 | hairul_nizam

PERKONGSIAN MEDIA

Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 1000
---
SWMCXAx:23:10