UPM Dan Kyutech Sambut Ulang Tahun Ke-10 Penubuhan MSSC | Universiti Putra Malaysia
» BERITA » UPM dan Kyutech sambut ulang tahun ke-10 penubuhan MSSC

UPM dan Kyutech sambut ulang tahun ke-10 penubuhan MSSC

Oleh: Nurul Ezzaty Mohd Azhari
Foto: Mohammad Izrul Abdul Jabar
 
 
SERDANG, 16 Mac - Universiti Putra Malaysia (UPM) menyambut ulang tahun ke-10 bersama Kyushu Institute of Technology (Kyutech) dalam penubuhan UPM-Kyutech Malaysian Super Satellite Campus Office (MSSC) di sini, hari ini.
 
Hubungan strategik antara UPM dan Kyutech telah terjalin sejak 30 tahun yang lepas lagi bermula dengan kolaborasi makmal antara ahli akademik UPM, Prof. Dato’ Dr. Mohd Ali Hassan dan bekas Pengarah MSSC, Prof. Dr. Yoshihito Shirai.
 
Naib Canselor UPM, Dato' Prof. Dr. Mohd Roslan Sulaiman berkata melalui hubungan kecil yang terjalin ini membuatkan kerjasama dua institusi ini semakin berkembang sehingga kini.
 
 
"Secara amnya, Memorandum Persefahaman (MoU) yang dimeterai oleh UPM dan Kyutech pada tahun 2013 merupakan pemangkin kepada lebih banyak kerjasama dan kejayaan bersama hari ini.
 
"Banyak perkara yang kita jalankan bersama seperti mobiliti pelajar tidak kira prasiswazah mahupun pascasiswazah, aktiviti penyelidikan serta penerbitan bersama dan lain-lain lagi," katanya.
 
Dalam pada itu, majlis tandatangan MoU antara kedua pihak turut diadakan bagi melanjutkan perjanjian yang sudah dimeterai 10 tahun yang lalu.
 
 
Beliau berharap agar kerjasama antara UPM dan Kyutech akan terus berkembang dan Pejabat MSSC akan terus wujud di kampus UPM untuk penambahbaikan penyelarasan dalam kerjasama dan mecapai kejayaan bersama.
 
Turut hadir, Presiden Kyutech, Prof Dr Yasunori Mitani, Naib Presiden Hal Ehwal Antarabangsa Kyutech, Prof. Dr. Tohru Kamiya, Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Prof. Dr. Ismi Arif Ismail, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dr. Nazamid Saari dan Timbalan Naib Canselor, Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) UPM, Prof. Dr. Arifin Abdu. -UPM
 
 
 

Tarikh Input: 20/06/2023 | Kemaskini: 20/06/2023 | syamilakamarul

PERKONGSIAN MEDIA

Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 1000
---
SWMCXAS:23:07