UPM Anjur International STEM Exporation Mobility Di Kasetsart University | Universiti Putra Malaysia
» BERITA » UPM anjur International STEM Exporation Mobility di Kasetsart University

UPM anjur International STEM Exporation Mobility di Kasetsart University


BANGKOK, 29 Ogos - Kelab MySTEM Ambassador UPM telah menganjurkan program ‘International STEM Exploration Mobiliti’ yang berkonsepkan pembelajaran STEM (Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik di Kasetsart University (KU), Bangkok, Thailand selama dua minggu bermula 15 hingga 29 Ogos 2023.

Penasihat program, Prof. Madya Dr. Yap Wing Fen berkata pameran STEM yang dibuka di sana berjaya menarik minat pelajar sekolah sekitar universiti tersebut untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang STEM.

Katanya, pelajar UPM yang menyertai mobiliti ini juga diberi peluang untuk menghadiri sesi kuliah dan makmal bersama-sama mahasiswa KU, bagi mempelajari budaya pembelajaran subjek STEM di negara jiran.

“Sesi pembelajaran yang majoriti dalam bahasa Thai tidak menghalang mereka untuk menghayati keunikan cara pembelajaran STEM di negara jiran ini. Perbincangan bersama mahasiswa Fakulti Sains KU juga diadakan untuk saling bertukar pendapat mengenai STEM di negara masing-masing.

“Program seperti ini sangat penting dalam membentuk kemahiran insaniah mahasiswa kerana kehidupan di universiti tidak hanya berfokus di dalam kelas sahaja dan mahasiswa perlu mencari ruang serta peluang untuk menyertai program mobiliti seperti ini,” katanya.

Dekan Fakulti Sains KU, Prof. Madya Dr. Apisit Songsasen berkata beliau sangat gembira menerima kedatangan pelajar dari UPM.

“Mahasiswa UPM sangat hebat kerana berani mencari peluang menyertai program sebesar ini walaupun masih di tahun pertama. Semoga kehadiran pelajar UPM ini merupakan permulaan dalam menjalinkan hubungan yang lebih baik di antara UPM dan KU.

“Keberanian pelajar-pelajar ini sewajarnya dicontohi oleh mahasiswa lain. Saya berharap agar mereka menimba banyak ilmu dan pengalaman yang bermanfaat untuk di bawa pulang ke negara Malaysia. Semoga dapat berjumpa lagi,” katanya.

Sementara itu, Pengarah program, Ahmad Danish Iskandar Mohd Fadzil berkata, program mobiliti ini memberi pengalaman yang sangat berharga buatnya di samping meningkatkan kualiti diri melalui ilmu dan jalinan persahabatan antarabangsa. -UPM

Tarikh Input: 11/09/2023 | Kemaskini: 13/09/2023 | hairul_nizam

PERKONGSIAN MEDIA

Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 1000
---
SWMEKAr:10:53