Sukarelawan KPT-UPM Beri Bantuan Mangsa Banjir Di Pahang | Universiti Putra Malaysia
» BERITA » Sukarelawan KPT-UPM beri bantuan mangsa banjir di Pahang

Sukarelawan KPT-UPM beri bantuan mangsa banjir di Pahang

MARAN, 12 Jan — Universiti Putra Malaysia (UPM) mengerakkan lebih daripada 100 staf dan pelajar dari kampus UPM Serdang dalam misi sukarelawan KPT-UPM ke Kg. Kuala Sentul, Maran, Pahang bagi membantu meringankan beban mangsa banjir di beberapa kawasan di situ.

Misi diketuai Ketua Bahagian Hal Ehwal dan Alumni, UPM, Nuruliman Ibrahim, dan turut disertai Ketua Bahagian Perumahan dan Penempatan UPM, Mohamed Shukri Mohamed Noor, Yang Dipertai Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) UPM, Alif Akmal, wakil MPP, Fera Novianti, staf dan felo UPM.

 

Naib Canselor UPM, Prof. Dr. Roslan Sulaiman,  mengucapkan terima kasih kepada staf dan pelajar yang terlibat dalam  misi itu dan berharap khidmat bakti yang dihulurkan dapat memberi sedikit kelegaan kepada mangsa banjir.

“Saya berharap bantuan yang dihulurkan sedikit sebanyak dapat membantu mangsa banjir dan diharapkan sifat cakna daripada staf dan pelajar UPM akan diamalkan secara berterusan untuk meningkatkan lagi budaya prihatin dalam menangani krisis bencana alam di Malaysia,” katanya.

Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar & Alumni) UPM, Prof. Dr Arifin Abdu berkata misi kesukarelawan itu berfokus kepada bantuan daripada segi kewangan, keperluan harian dan pembersihan kawasan perumahan yang terjejas teruk akibat banjir.

“Misi itu adalah salah satu wadah dalam usaha memberi peluang kepada staf dan pelajar UPM untuk berkhidmat dan berbakti kepada komuniti dan masyarakat, di samping menyahut seruan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) untuk menghasilkan graduan kental masa hadapan yang terlibat sama dalam misi dan program seperti ini,” katanya.

Pelbagai peralatan untuk kerja-kerja pembersihan dibawa dari UPM bagi melancarkan aktiviti yang dijalankan. - UPM

Tarikh Input: 14/01/2021 | Kemaskini: 15/01/2021 | hairul_nizam

PERKONGSIAN MEDIA

Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 1000
---
SWMELAu:11:17