Prof. Ir. Dr. Mohd Sapuan Salit Adalah Finalis Untuk IET Achievement Medals 2021 | Universiti Putra Malaysia
» BERITA » Prof. Ir. Dr. Mohd Sapuan Salit adalah finalis untuk IET Achievement Medals 2021

Prof. Ir. Dr. Mohd Sapuan Salit adalah finalis untuk IET Achievement Medals 2021

Jumaat, 22 Oktober 2021; Anugerah  IET Medals yang dianugerahkan oleh The Institution of Engineering and Technology yang berpusat di United Kingdom diberikan kepada calon yang telah memberikan sumbangan besar dan terbilang dalam pelbagai sektor kejuruteraan dan teknologi. Anugerah Pencapaian IET wujud untuk meraikan bakat luar biasa dalam bidang kejuruteraan dan teknologi, dengan pelbagai kategori untuk mengikhtiraf orang-orang yang telah memberi impak nyata dalam industri mereka.

Sama ada mereka baru bermula sebagai  pelatih atau juruteknik yang bersemangat, atau dalam  pertengahan atau pengakhiran  karier mereka, ada sesuatu yang benar-benar dapat mengenali impak kepada seseorang.

Fakulti Kejuruteraan, Universiti Putra Malaysia amat berbangga kerana Profesor Ir. Dr. Mohd Sapuan Salit FASc dipilih sebagai finalis untuk Achievement Medal in Materials and Mechanical Engineering, IET Achievement Medals 2021.

Sapuan Salit adalah Profesor dalam bidang Bahan Komposit di Universiti Putra Malaysia. Dia diakui di peringkat antarabangsa kerana karya perintisnya dalam pemilihan bahan, kejuruteraan serentak, dan reka bentuk konsep komposit serat semula jadi, dan untuk pengembangan dan penggunaan komposit serat semula jadi Tropika.

Dia mempelopori kerja masyarakat mengenai pemanfaatan tanaman pokok enau di kalangan petani luar bandar dan memperkenalkan produk dan pengkomersialan produk berasaskan pokok enau.

Persaingan dengan calon berprestij dunia yang mempunyai bakat luar biasa sebagai perintis, pemaju, pencipta yang memberikan impak yang besar dalam industri yang berkaitan dengan kejuruteraan dan teknologi adalah cabaran besar. Ia merupakan penghormatan untuk menjadi salah seorang finalis untuk anugerah berprestij ini

Semoga pencapaian ini menjadi inspirasi kepada bakat-bakat muda, yang akan menyumbang kepada UPM untuk mencapai visinya untuk menjadi universiti yang bertaraf antarabangsa.

Tarikh Input: 26/10/2021 | Kemaskini: 26/10/2021 | hairul_nizam

PERKONGSIAN MEDIA

Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 1000
---
SWMDAAm:00:12