Prof. Dr. Mohd Sapuan Terima ‘SAE Subir Chowdhury Medal Of Quality Leadership’ | Universiti Putra Malaysia
» BERITA » Prof. Dr. Mohd Sapuan terima ‘SAE Subir Chowdhury Medal of Quality Leadership’

Prof. Dr. Mohd Sapuan terima ‘SAE Subir Chowdhury Medal of Quality Leadership’

Oleh: Noor Eszereen Juferi

DETROIT, 5 April – Pensyarah Jabatan Kejuruteraan Mekanikal dan Pembuatan, Fakulti Kejuruteraan, Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof. Ir. Dr. Mohd Sapuan Salit menerima “SAE Subir Chowdhury Medal of Quality Leadership” daripada Society of Automotive Engineers International (SAE International) di sini. Anugerah tersebut disampaikan semasa konferensi tahunan SAE WCX Experience di Detroit, Michigan, Amerika Syarikat pada 5-7 April 2022.

Pingat itu disampaikan oleh Presiden SAE International, Dr. Sri Srinath and Dr Subir Chowdhury sendiri, yang merupakan Pengerusi dan CEO, ASI Consulting Group, LLC, Michigan.

Selain itu, penganugerahan SAE Subir Chowdhury Medal of Quality Leadership dianugerahkan kepada individu iaitu ahli akademik atau industri yang mempunyai kebolehan yang diiktiraf serta menyumbangkan kemahiran untuk mencapai matlamat untuk  memajukan dan mempromosikan prinsip dan penerapan kualiti  dalam profesion Kejuruteraan Mobiliti.

Prof. Ir. Dr. Mohd Sapuan adalah penerima pertama anugerah ini dari luar Amerika Syarikat.

Anugerah ini adalah bagi mengiktiraf beliau kerana sumbangan yang luar biasa dalam bidang penyelidikan bahan komposit dan memberikan impak dalam industri kejuruteraan mobiliti.

Prof. Ir. Dr. Mohd Sapuan berkata beliau melahirkan kesyukuran atas penerimaan pingat tersebut. Penerima anugerah terdahulu terdiri daripada pakar dalam bidang automotif dari syarikat dan universiti terkemuka di Amerika Syarikat seperti General Motors, Dynax Corp., Caterpillar Inc., JD Power and Associates dan University of Maryland.

“Saya tidak menyangka akan mendapat pengiktirafan sebegini oleh pihak SAE International dan ini membuktikan bahawa kepakaran pensyarah UPM dan rakyat Malaysia diterima pada peringkat antarabangsa,” katanya.

Katanya, beliau berharap penerimaan pingat itu akan sedikit sebanyak membantu menaikkan imej UPM dan Malaysia di peringkat antarabangsa.

Sebelum ini, beliau pernah menerima “Outstanding Technical Paper Award” pada tahun 2017 daripada Society of Automotive Engineers International Malaysia (SAE International Malaysia) dan merupakan Fellow SAE yang pertama dari Malaysia yang dilantik pada tahun 2015.  - UPM

Tarikh Input: 15/04/2022 | Kemaskini: 15/04/2022 | hairul_nizam

PERKONGSIAN MEDIA

Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 1000
---
SWMKWA5:22:05