PELAJAR UPM, USAHAWAN PENTERNAKAN LEMBU KONGSI TIP PEMILIHAN DAGING UNTUK MASAKAN | Universiti Putra Malaysia
» BERITA » PELAJAR UPM, USAHAWAN PENTERNAKAN LEMBU KONGSI TIP PEMILIHAN DAGING UNTUK MASAKAN

PELAJAR UPM, USAHAWAN PENTERNAKAN LEMBU KONGSI TIP PEMILIHAN DAGING UNTUK MASAKAN

Oleh: Nurul Ezzaty Mohd Azhari
Foto: Mohammad Izrul Abdul Jabar'

SERDANG, 29 April - Juadah raya seperti rendang daging, lemang, ketupat  nasi impit berserta kuah kacang sudah menjadi antara menu wajib yang akan dihidangkan pada hari raya pertama.

Kebiasaannya pembelian bahan basah seperti ayam dan daging akan dilakukan pada saat akhir bagi memastikan kesegaran bahan tersebut sebelum dimasak untuk dijadikan lauk raya.

Pelajar Bacelor Sains Pengurusan Perkhidmatan Makanan, Fakulti Sains dan Teknologi Makanan (FSTM), Universiti Putra Malaysia (UPM), Muhammad Amirul Haris Asral yang juga seorang penternak moden, berkata setiap bahagian daging mempunyai tekstur dan cara tersendiri untuk dimasak.

Beliau yang menceburi dunia penternakan lembu seawal usia 12 tahun berkata terdapat tiga jenis bahagian daging untuk dimasak iaitu bahagian lembut, sederhana lembut dan keras.

"Bahagian yang paling lembut ialah batang pinang dalam dan masakan yang paling sesuai seperti goreng kunyit dan dipanggang. Batang pinang luar juga lembut namun mengambil masa yang lebih lama berbanding batang pinang dalam.

"Seterusnya daging sederhana lembut pula ialah daging peha depan. Bahagian ini paling sesuai untuk dimasak kicap dan masak merah," katanya ketika ditemui di gerai daging segarnya di Kampung Abu Bakar Baginda, Bangi.

Tambahnya lagi, bagi masakan rendang, daging yang paling sesuai untuk digunakan ialah daging pejal iaitu pada bahagian peha belakang lembu.

Kebiasaannya ia akan dimasak lebih lama untuk memastikan rempah ratus rendang meresap dalam tektur daging tersebut.

"Bahagian yang paling liat atau keras ialah daging keting yang mana selalu akan dimasak sup kerana urat-urat keting akan menjadi kenyal dan sangat sedap untuk dimakan," jelasnya.- UPM.

Tarikh Input: 29/04/2022 | Kemaskini: 29/04/2022 | hairul_nizam

PERKONGSIAN MEDIA

Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 1000
---
WWMBCA:02:03