Pelajar UPM Bantu JPN Kedah Capai Sasaran Tanam 2.75 Juta Pokok | Universiti Putra Malaysia
» BERITA » Pelajar UPM bantu JPN Kedah capai sasaran tanam 2.75 juta pokok

Pelajar UPM bantu JPN Kedah capai sasaran tanam 2.75 juta pokok

Oleh: Prof. Madya Dr. Siti Suriawati Isa

KEDAH – 39 pelajar Tahun 3, Bacelor Sains Taman dan Rekreasi (BSTR), Fakulti Perhutanan dan Alam Sekitar (FHAS), Universiti Putra Malaysia (UPM) telah mengadakan aktiviti menanam pokok bagi membantu Jabatan Perhutanan Negeri Kedah (JPN Kedah) mencapai sasaran menanam 2.75 juta pokok.

Penyelaras Program, Prof. Madya Siti Suriawati Isa berkata, aktiviti itu mendapat bantuan dan sokongan dari JPN Kedah yang menyediakan 300 anak pokok baccaurea macrocarpa (pokok tampoi) dan pokok remnia (pokok setar) serta peralatan penanaman pokok.

“Anak pokok berkenan ditanam di sekitar Kampung Perik dan Kampung Baru, Mukim Tualak di daerah Padang Terap, Kedah oleh pelajar dan juga komuniti daripada kedua-dua kampung tersebut,” katanya.

Tambah beliau, sebelum ini kumpulan pelajar yang sama telah menjalankan aktiviti menanam pokok asam gelugor atau nama saintifiknya garcinia atroviridis sebanyak 50 batang pokok di kawasan rekreasi Puncak Janing pada bulan Jun 2022.

“Aktiviti ini merupakan sambungan daripada aktiviti menanam pokok tersebut dan pada kali ini melibatkan komuniti setempat dengan skala yang lebih besar serta kempen tanam pokok merupakan Rancangan Malaysia ke-12 dalam usaha untuk menghijaukan Malaysia,” katanya.

Selain itu, para pelajar BSTR, FHAS, UPM turut mengadakan program khas kepada komuniti di Kampung Perik iaitu ‘Hutan, Manusia dan Haiwan’ sehari sebelum aktiviti menanam pokok bagi memberi kesedaran serta pengetahuan mengenai kepentingan hutan kepada manusia dan haiwan kepada semua peringkat masyarakat.

Program separuh hari yang diadakan dia Masjid Jamek al-Islah, Kampung Perik berjaya menarik minat 23 orang penduduk kampung yang terdiri dari umur lima hingga 62 tahun.

Pada akhir program, penduduk kampung telah diminta untuk melakukan pembentangan mengenai tugasan yang diberikan kepada mereka. Melalui pembentangan daripada mereka didapati mereka mempunyai tahap kefahaman yang baik mengenai fungsi hutan kepada manusia dan haiwan.

 

Kedua-dua program yang dianjurkan oleh pelajar Tahun 3, BSTR, FHAS, UPM merupakan sebahagian daripada kelas amali luar bagi subjek Hospitaliti Dalam Taman dan Rekreasi dan pada subjek tersebut pelajar perlu menganjurkan aktiviti serta program berkaitan dengan bidang penganjuran acara hospitaliti.

Sementara itu, program sebegini mendekatkan pihak universiti bersama komuniti di pendalaman, malah secara tidak langsung semua pihak saling bekerjasama dalam merealisasikan program yang boleh dimanfaatkan oleh semua pihak. -  UPM

Tarikh Input: 27/06/2023 | Kemaskini: 03/07/2023 | hairul_nizam

PERKONGSIAN MEDIA

Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 1000
---
WWLdXAP:23:17