Pelajar UPM Anjur Program We Care, We Help Ceriakan Anak-anak Yatim | Universiti Putra Malaysia
» BERITA » Pelajar UPM anjur Program We Care, We Help ceriakan anak-anak yatim

Pelajar UPM anjur Program We Care, We Help ceriakan anak-anak yatim

Oleh: Nur Nabihah Abd Ghani

SEREMBAN, 7 Mei – Majlis Perwakilan Kolej, Kolej Tan Sri Mustaffa Babjee (KMB) sesi 2022/2023, Universiti Putra Malaysia (UPM) telah mengambil inisiatif untuk menganjurkan program We Care, We Help dengan kerjasama Rumah Anak Yatim & Miskin Perempuan Mawarku (MAWARKU), Ampangan, Seremban, Negeri Sembilan baru-baru ini.

Program yang bertemakan “Sayangi Anak Yatim” bertujuan untuk memberi peluang kepada pelajar KMB, UPM melibatkan diri dalam aktiviti kesukarelawanan serta mengasah kemahiran komunikasi apabila berinteraksi dengan anak-anak yatim.

Pada masa yang sama, program itu diharapkan agar dapat melahirkan pelajar yang mempunyai kemahiran kepimpinan dan insaniah yang tinggi dalam diri masing-masing.

Aktiviti-aktiviti yang telah dijalankan bersama MAWARKU antaranya ialah pertandingan mewarna dan melukis poster yang dikategorikan kepada sekolah rendah dan sekolah menengah, senamrobik, aktiviti “Let’s play and learn” dan “Origami is super easy”. sesi pengajaran cara-cara memberus gigi dan mencuci tangan dengan betul turut diadakan  bersama anak yatim.

Selain itu, majlis penyampaian hadiah dan penyerahan sumbangan berbentuk barangan dan wang tunai dijalankan.

Wakil Pengetua Kolej Tan Sri Mustaffa Babjee, UPM, Askina Aziz telah berkata program ini dianjurkan adalah untuk melahirkan graduan yang memiliki semangat kesukarelawanan yang tinggi serta sanggup menyumbang bakti kepada masyarakat luar.

“Program itu diharapkan agar dapat mendidik para pelajar supaya sentiasa peka terhadap masyarakat sekeliling serta kolaborasi bersama MAWARKU adalah satu medium yang efektif dalam melahirkan pelajar yang bersahsiah tinggi  terhadap masyarakat,” katanya.

Pengarah program, Low Jing Ting juga berkata program ini tidak dapat dijalankan tanpa bantuan semua pihak terutamanya ahli jawatankuasa pelaksana yang sangat komited dalam menjayakan program kesukarelawanan ini.

“Berkat kerjasama oleh semua pihak terutamanya wakil peneraju MAWARKU kami dapat berganding bahu dalam menganjurkan program kesukarelawanan tersebut dan saya berterima kasih kepada barisan ahli jawatankuasa dari kedua-dua belah pihak atas kerjasama dalam menjayakan program ini,” katanya. - UPM

Tarikh Input: 27/06/2023 | Kemaskini: 03/07/2023 | hairul_nizam

PERKONGSIAN MEDIA

Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 1000
---
WWMBBAU:01:08