PEGAWAI KADET PALAPES UPM, SATU-SATUNYA PENERIMA PEGAWAI KADET DARAT TERBAIK WANITA | Universiti Putra Malaysia
» BERITA » PEGAWAI KADET PALAPES UPM, SATU-SATUNYA PENERIMA PEGAWAI KADET DARAT TERBAIK WANITA

PEGAWAI KADET PALAPES UPM, SATU-SATUNYA PENERIMA PEGAWAI KADET DARAT TERBAIK WANITA

Oleh: Nurul Ezzaty Mohd Azhari

SINTOK, 9 Sept - Pelajar Sains Fizik dengan Kepujian, Fakulti Sains, Universiti Putra Malaysia (UPM), Lt M Norazimah Rohamat (Darat), 23, merupakan satu-satunya wanita yang menerima anugerah Pegawai Kadet Terbaik Darat pada istiadat Pentauliahan Diraja Pegawai Kadet Pasukan Latihan Pegawai Simpanan (PALAPES) Universiti Awam (UA) ke-41 di Universiti Utara Malaysia (UUM), di sini, hari ini.

Lt M Norazimah meluahkan rasa syukurnya setelah menerima penganugerahan tersebut walaupun ditauliahkan setahun lebih lewat dari tarikh sepatutnya dek pandemik COVID-19.

"Pada awalnya saya berasa tercabar kerana pegawai kadet darat universiti lain merupakan pegawai kadet lelaki, namun sokongan daripada mereka juga serta pegawai dan jurulatih saya akhirnya saya dapat melaluinya dengan baik," katanya.

Sementara itu, Pegawai Kadet Terbaik PALAPES Laut UPM dianugerahkan kepada pelajar Bacelor Kejuruteraan Aeroangkasa, Lt M Lim Joethinn (Laut), 22.

Lt M Lim Joethinn turut meluahkan rasa syukur dan gembira atas pencapaian dirinya itu.

"Menjadi kadet terbaik memang harapan saya sejak tahun pertama menyertai PALAPES Laut. Saya amat berbangga dengan pengurniaan anugerah ini.

"Pengorbanan pada setiap hujung minggu untuk fokus pada aktiviti PALAPES membuahkan hasil pada hari ini," katanya.

Seramai 90 orang Pegawai Kadet PALAPES UPM telah menerima pentauliahan pada istiadat kali ini yang telah disampaikan oleh Raja Muda Kedah, Tengku Sarafuddin Badlishah Ibni Al-Aminul Karim Sultan Sallehuddin di Padang Kawad PALAPES UUM dan Dewan Mu’adzam Shah, UUM.

Tarikh Input: 11/09/2023 | Kemaskini: 11/09/2023 | hairul_nizam

PERKONGSIAN MEDIA

Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 1000
---
SWMCXAm:23:41