Nasi Lemak Mak-Zee Juara Pengenalan Produk Baharu FSTM UPM 2023 | Universiti Putra Malaysia
» BERITA » Nasi lemak Mak-Zee juara pengenalan produk baharu FSTM UPM 2023

Nasi lemak Mak-Zee juara pengenalan produk baharu FSTM UPM 2023

Oleh: Nurul Ezzaty Mohd Azhari
Foto: Saleha Harun


SERDANG, 21 Jun - Tampil dengan inovasi lipatan pembungkusan nasi lemak yang unik serta menggunakan santan kelapa sawit telah memberikan tuah kepada sekumpulan pelajar Fakulti Sains dan Teknologi Makanan (FSTM), Universiti Putra Malaysia (UPM) menjuarai Hari Pengenalan Produk Baharu FSTM 2023.

Kemenangan itu membolehkan kumpulan Mak Zee Sdn Bhd yang diketuai oleh pelajar Bacelor Sains dan Teknologi Makanan, Mas Amalia Mohd Effendi membawa pulang wang kemenangan RM2,000.

Beliau berkata cetusan ideanya itu timbul berikutan kecintaannya pada makanan tradisi orang Melayu iaitu nasi lemak yang tidak tahan lama jangka hayatnya apabila dibungkus sekali bersama timun dan sambal.

"Kami telah berusaha untuk memanjangkan jangka hayat hidangan nasi lemak pada suhu bilik untuk menangani isu hidangan itu mudah rosak selain membawa kelainan baharu dalam pembungkusannya. 

"Penggunaan santan sawit menggantikan santan kelapa memberi manfaat kepada si pemakan kerana santan sawit bebas kolesterol tanpa lemak trans," katanya.

Tambahnya lagi, nasi lemak yang dibalut dengan unik menerusi teknik lipatan tanpa menggunakan dawai kokot serta mempunyai pembahagian antara nasi, sambal dan timun menggunakan plastik terbiodegradasi memberikan nasi lemak kekal segar lebih lama.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada Majlis Hari Pengenalan Produk Baharu FSTM 2023 di Dewan Kuliah Teknologi Makanan, FSTM di sini, hari ini.

Program yang bertemakan 'Inovasi Penggerak Industri Makanan' itu memberi tumpuan kepada penyelesaian yang dihadapi oleh industri makanan seperti pemanjangan jangka hayat serta penambahbaikan ciri-ciri fizikokimia dan kandungan nutrisi produk secara amnya.

Mas Amalia yang merupakan pelajar tahun tiga turut meluahkan rasa terkejutnya dan tidak menyangka hasil inovasi makanan bersama tujuh ahli kumpulannya itu berjaya menambat hati para juri yang merupakan pemain industri makanan.

"Hampir 14 minggu saya dan ahli kumpulan bertungkus lumus menyiapkan produk ini dan sememangnya sudah banyak kali saya rasa berputus asa tidak mahu lagi meneruskan projek ini. Pada saat akhir juga, saya dan ahli kumpulan masih mengubah video projek makanan ini.

"Saya lihat ahli kumpulan lain semuanya heba. Jadi saya tidak pernah jangka kumpulan kami akan menjadi juara tambahan pula sumber bahan uji kaji untuk penilaian mikrobiologi tidak mencukupi dan  pernah hasil uji kaji penilaian makmal kumpulan kami gagal. Jadi kami perlu buat lagi sekali," jelasnya. -UPM

Tarikh Input: 23/06/2023 | Kemaskini: 27/06/2023 | hairul_nizam

PERKONGSIAN MEDIA

Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 1000
---
SWMBUAX:20:14