Kembara Dakwah Al-Falah Bantu Pelajar Asnaf Di Pahang. | Universiti Putra Malaysia
» BERITA » Kembara Dakwah Al-Falah bantu pelajar asnaf di Pahang.

Kembara Dakwah Al-Falah bantu pelajar asnaf di Pahang.

Oleh: Nurul Ezzaty Mohd Azhari
Foto: Saleha Haron

 

ROMPIN, 18 Julai – Pusat Islam (PIU) Universiti Putra Malaysia (UPM) dengan kerjasama Pusat Pengurusan Wakaf, Zakat dan Endowment (WAZAN) UPM dan Putra Bakti UPM buat julung kalinya mengadakan aktiviti dakwah serta memberi bantuan kepada pelajar asnaf UPM di sekitar daerah Rompin dan Temerloh, Pahang secara bermotor.

Naib Canselor UPM, YH. Profesor Dato’ Dr. Mohd Roslan Sulaiman berkata sumbangan bantuan yang diberikan kepada pelajar asnaf UPM akan memberi motivasi kepada pelajar tersebut untuk meneruskan pengajian secara bersungguh-sungguh di UPM.

“Semoga pelajar asnaf UPM yang menerima bantuan berbentuk kewangan dan barangan mempunyai semangat yang tinggi untuk berjaya selain menamatkan pengajian mereka dengan cemerlang.

“Pihak WAZAN akan terus-menerus membantu pelajar UPM yang kurang berkemampuan agar semua pelajar ini menamatkan pengajian dan meneruskan kehidupan dalam membantu keluarga,” katanya.

Sementara itu, pelajar semester lima Bacelor sains pembangunan manusia dengan pengurusan, Nor Amirah Solehah Ahmad Baijuri berkata bantuan yang diberikan oleh UPM itu menjadi pendorong buat dirinya untuk meneruskan pengajian dan mencapai cita-citanya.

“Saya akan jadikan bantuan ini sebagai penambah semangat saya untuk terus belajar sebab arwah emak saya pesan satu sahaja, abila kita miskin kita kena belajar sebab ilmu sahaja yang boleh ubah hidup kita. Terima kasih kepada semua penyumbang,” katanya.

Ibu kepada Nurul Aini Saharudin, Bacelor Pemakanan Dan Kesihatan Komuniti, yang turut menerima bantuan, Mazlina Che Omar, 46, meluahkan rasa syukur apabila UPM sentiasa prihatin dan menjaga kebajikan pelajarnya yang kurang berkemampuan.

“Anak saya merupakan anak sulung jadi saya harap beliau dapat memberi contoh yang terbaik dan menyuntik semangat adik-adiknya yang lain. Saya memang selalu mengingatkan anak-anak saya untuk terus belajar kerana ilmu itu sangat penting,” katanya.

Selain program kembara memberi sumbangan kepada pelajar asnaf, program yang bermula pada 16 sehingga 18 Julai ini juga telah menjalankan aktiviti forum, pemeriksaan kesihatan secara percuma dan gotong-royong di Masjid Tengku Mahkota Abdullah, Rompin dalam mencapai aspirasi UPM 'Menggema Seruan Al Falah dari menara ilmu'.

Turut hadir, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), UPM, Prof. Dr Nazamid Saari.

Tarikh Input: 18/07/2022 | Kemaskini: 27/07/2022 | hairul_nizam

PERKONGSIAN MEDIA

Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 1000
---
SWMCXAf:23:50