Fakulti Kejuruteraan UPM Bina Fasiliti Cucian Tangan Berintegrasi Di Dua Buah Sekolah | Universiti Putra Malaysia
» BERITA » Fakulti Kejuruteraan UPM bina fasiliti cucian tangan berintegrasi di dua buah sekolah

Fakulti Kejuruteraan UPM bina fasiliti cucian tangan berintegrasi di dua buah sekolah

Oleh: Nur Syamila Kamarul Arefin

SERDANG, 7 November: Fakulti Kejuruteraan (FK), Universiti Putra Malaysia (UPM) melaksanakan projek PutraWASH (Water, Sanitation, & Hygiene) iaitu binaan fasiliti cucian tangan berintegrasi rawatan air kelabu menggunakan blok salingkunci (IBS), dengan konsep bina sendiri di dua buah sekolah terpilih di Selangor iaitu SK Sungai Choh, Hulu Selangor dan SMK Seri Garing, Rawang.

Projek yang diketuai oleh Pensyarah Jabatan Kejuruteraan Awam, FK UPM, Ts. Dr. Nor Azlina Alias ini adalah sebuah fasiliti yang dibina sekitar kawasan pintu utama sekolah bagi memastikan pelajar berada dalam kondisi paling minima dalam menjadi agen penyebar virus.

"Fasiliti yang dibina mempunyai keistimewaan kerana sistem rawatan air kelabu ini telah diintegrasi bagi memastikan sisa air telah dirawat sebelum aliran ke longkang berhampiran bagi mengurangkan pembuangan bahan tercemar.

"Apa yang istimewanya adalah, fasiliti ini mengambil kira aspek kelestarian kerana bahan yang digunakan daripada lapisan tanah, pasir, karbon teraktif dan kerikil. Bukan itu sahaja, fasiliti ini dilengkapi dengan 'Planter box' bagi membolehkan tumbuhan bersesuaian hidup dengan penjagaan yang minima," katanya.

Program kejuruteraan awam di dua buah sekolah ini mengambil masa dua hari di SK Sungai Choh dan tiga hari di SMK Seri Gading kerana model dan saiz yang berbeza pembinaannya.

Bagaimanapun, Program PutraWASH ini adalah sebuah langkah pencegahan dan kawalan jangka panjang bagi meningkatkan kesihatan serta wabak penyakit yang mengancam nyawa pelajar sekolah lagi-lagi pada  penularan wabak Covid-19 sehingga wujudnya kluster pendidikan.

Selain itu, Dr. Nor Azlina berharap agar fasiliti yang dibina ini dapat memberi manfaat kepada komuniti sekolah dalam mengawal penyebaran virus dan kesedaran tentang mencuci tangan dengan betul.

"Terima kasih kepada UMW Holdings Bhd., PZK Sdn. Bhd., On9 Engineerings Sdn. Bhd. dan Tasblok (M) yang memberi sokongan dan menyumbang dana untuk menjayakan program ini," katanya. -UPM

Tarikh Input: 07/11/2022 | Kemaskini: 07/11/2022 | hairul_nizam

PERKONGSIAN MEDIA

Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 1000
---
SWMDAAM:00:31