Dua Dekad FBSB UPM: Terus Lakar Kecemerlangan Bidang Bioteknologi | Universiti Putra Malaysia
» BERITA » Dua dekad FBSB UPM: terus lakar kecemerlangan bidang bioteknologi

Dua dekad FBSB UPM: terus lakar kecemerlangan bidang bioteknologi

Nama: Nurul Ezzaty Mohd Azhari
Foto: Mozaid Idris  

SERDANG, 1 Ogos – Tanggal 1 Ogos 2004 merupakan tarikh bermakna buat Fakulti Bioteknologi Dan Sains Biomolekul (FBSB) Universiti Putra Malaysia (UPM) kerana fakulti ini mula ditubuhkan selari dengan kemajuan dan keperluan negara dalam bidang ini.

Dekannya, Prof. Dr. Shuhaimi Mustafa berkata FBSB atau Biotech UPM akan genap usia penubuhannya selama 20 tahun pada tahun hadapan dan akan sentiasa melakar kecemerlangan bagi memberi sumbangan bermakna buat UPM dan negara umumnya.

“Sehingga hari ini, banyak pencapaian yang kita kecapi di peringkat tempatan atau antarabangsa seperti memperoleh pengiktirafan UNESCO’s Carlos Finlay Prize, Anugerah Top Research Scientists Malaysia (TRSM), Anugerah Saintis Muda Polar dan banyak lagi.

“Pencapaian Graduan Bacelor Mengikut Tempoh dan Kemasukan iaitu Graduate on Time (GOT), fakulti mencatatkan antara peratusan tertinggi di UPM iaitu 94.57% pada tahun 2019, meningkat kepada 97.77% pada tahun 2020 dan 97.44% pada tahun 2021,” katanya pada Majlis PraPelancaran Sambutan Dekad Biotech di sini hari ini.

Tambahnya, beberapa inisiatif lagi akan diperkenalkan oleh fakulti dalam masa terdekat iaitu penawaran Knowledge Transfer Grant (KTGS), projek Program Kelestarian Hijau Fakulti (PKHF) dan lain-lain lagi bagi mengukuhkan kedudukan dan kecemerlangan fakulti ini.

Sementara itu, Timbalan Ketua Setiausaha, Kementerian Sains, Teknologi Dan Inovasi (MOSTI), Datuk Ts. Dr. Mohd Nor Azman Hassan berkata penubuhan bidang bioteknologi di universiti merupakan usaha menggerakkan Malaysia ke arah negara bioinovasi berteknologi tinggi.

“Bidang bioteknologi ini turut memainkan peranan dalam keterjaminan makanan, kesihatan, bahkan ekonomi.

“Dasar bioteknologi negara 2.0 memberi fokus pada tiga teras utama iaitu bioteknologi pertanian dan jaminan makanan, bioteknologi penjagaan kesihatan dan kesejahteraan dan bioteknologi perindustrian dan ekonomi kitaran,” katanya.

Dalam pada itu, turut diadakan pertukaran Memorandum Persefahaman (MoU) antara FBSB bersama Imago Engineering Sdn. Bhd dan Surat Hasrat (LOI) bersama Invest Selangor Berhad dan Talent Corporation Malaysia Berhad bagi bekerjasama mengembangkan ekosistem bioteknologi.

Tarikh Input: 04/08/2023 | Kemaskini: 07/08/2023 | hairul_nizam

PERKONGSIAN MEDIA

Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 1000
---
SWMKVA:21:05