69 Pelajar UPM Sertai Kem Genphys 23/27, Tingkat Pengetahuan Bidang Fizik | Universiti Putra Malaysia
» BERITA » 69 pelajar UPM sertai Kem Genphys 23/27, tingkat pengetahuan bidang fizik

69 pelajar UPM sertai Kem Genphys 23/27, tingkat pengetahuan bidang fizik

Oleh: Nur Jesnita Othman

PUCHONG, 7 Nov – 69 pelajar baharu tahun satu dari Jabatan Fizik, Fakulti Sains, Universiti Putra Malaysia (UPM) telah menyertai Kem Gerak Ilmu Fizik (Genphys 23/27) untuk meningkatkan pengetahuan bidang fizik menerusi aktiviti berbentuk amali di lapangan.

Program yang dianjurkan oleh Kelab Mahasiswa Fizik (KMF), Persatuan Mahasiswa Fakulti Sains (FaSSa), Fakulti Sains, UPM dengan kerjasama FaSSA, Fakulti Sains, UPM dan Bahagian Hal Ehwal Pelajar (BHEP), UPM ini telah dilaksanakan di Sultan Idris Shah Forestry Education Center (SISFEC), UPM, baru-baru ini.

Ketua Fasilitator, Genphys 23/27, Muhammad Amir Zakwan Mohd Zailani berkata, program ini bertujuan memperkenalkan Jabatan Fizik, Fakulti Sains, UPM kepada pelajar baharu, sekali gus menyampaikan konsep fizik kepada pelajar menerusi pendekatan yang menarik.

“Menerusi slot perkongsian ilmu dan pengalaman daripada barisan pensyarah, alumni dan fasilitator, pelajar diperkenalkan kepada Jabatan Fizik serta diberikan pendedahan tentang bidang akademik, teknik pengurusan masa dan peluang kerjaya dalam bidang fizik.

“Menerusi aktiviti luar, pelajar diberikan pengalaman mengembara di dalam hutan sambil mengenali jenis-jenis pokok di hutan simpan serta dapat menikmati keindahan air terjun Blue Lagoon di SISFEC, UPM.

“Program ini diharapkan dapat membantu semua pelajar baharu tahun satu di Jabatan Fizik untuk mengaplikasikan ilmu dan pengalaman yang digarap sepanjang kem ini dalam kehidupan di universiti,” katanya.

Sementara itu, pelajar tahun satu Bacelor Sains dengan Pendidikan (Kepujian) Fizik, Fakulti Sains, UPM, Mohamad Amirul Ashraf Mohd Jemy berkata, program ini membantu mengasah pengetahuan dalam ilmu fizik, di samping meningkatkan kemahiran insaniah dan mengeratkan hubungan antara warga Jabatan Fizik, Fakulti Sains, UPM.

“Selain pengenalan kepada Jabatan Fizik, program ini turut menambah pengetahuan dalam bidang sains menerusi aktiviti yang berpaksikan kepada ilmu fizik serta meningkatkan kemahiran kepemimpinan, kerjasama berpasukan, komunikasi dan pembelajaran berterusan,” katanya.

Dalam pada itu, pengisian menarik program ini antaranya ialah slot “Plan Ahead!”, “Physicist Survive!” dan “Experiential Alumni”, serta aktiviti “Accelerace” dan “Physic Nature”.

Turut hadir, Ketua Jabatan Fizik, Fakulti Sains, UPM, Dr. Mohd Mustafa Awang Kechik, Pensyarah Kanan, Jabatan Fizik, Fakulti Sains, UPM, Dr. Yap Wing Fen, staf, pensyarah dan alumni Jabatan Fizik, Fakulti Sains, UPM dan wakil pegawai SISFEC, UPM.

Tarikh Input: 08/11/2023 | Kemaskini: 08/11/2023 | hairul_nizam

PERKONGSIAN MEDIA

Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 1000
---
WWMBCA:02:13