414 Pelajar Baharu UPM Ambilan Kedua Sesi Akademik 2023/2024 Lafaz Ikrar | Universiti Putra Malaysia
» BERITA » 414 pelajar baharu UPM ambilan kedua Sesi Akademik 2023/2024 lafaz ikrar

414 pelajar baharu UPM ambilan kedua Sesi Akademik 2023/2024 lafaz ikrar

Oleh: Noor Eszereen Juferi

SERDANG, 22 Okt – Seramai 414 pelajar baharu ambilan kedua peringkat Bacelor yang mendaftar di Universiti Putra Malaysia (UPM) bagi sesi akademik 2023/2024 telah melafaz ikrar pelajar di hadapan Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Dr. Ariffin Abdu.

Pada majlis lafaz ikrar ini, Prof. Dr. Arifin berharap agar pelajar baharu dapat menonjolkan bakat dan cemerlang agar mereka menjadi insan yang hebat sejajar dengan hasrat universiti untuk melahirkan graduan berkualiti dan berdaya tahan.

“Kita mahu pelajar UPM untuk memberi sumbangan yang bermakna kepada pembangunan dan pembentukan negara yang melibatkan penerokaan ilmu dan akan  disebarkan semula kepada komuniti dan juga kepada masyarakat,” katanya.

Bacaan ikrar telah diketuai oleh pelajar Tahun Satu, Bacelor Pengajian Pengguna dengan Kepujian, Fakulti Ekologi Manusia (FEM), UPM, Muhaimin Fathi Mohd Shahril.

Selain itu, Prof. Dr. Arifin turut menerima Penyerahan Simbolik Ikrar Pelajar Baharu oleh Muhaimin Fathi yang ditandatangani oleh para pelajar baharu.

Pelajar Bacelor Sains Pembangunan Manusia, Fakulti Ekologi Manusia, UPM, Muhammad Mirza Saifudin Lim Mohd Willieuddin Lim, 22, meluahkan rasa teruja untuk menyambung pengajian di UPM yang menjadi pilihan utama beliau.

“Saya gembira dapat menjalankan pengajian saya di sini dan merasai suasana pembelajaran di kampus kerana sebelum ini semasa pandemik COVID-19 kerana semasa diploma saya hanya menjalankan pengajian secara maya serta tidak dapat menikmati suasana pembelajaran secara bersemuka,” katanya.

Pelajar Program Doktor Perubatan Veterinar, Fakulti Perubatan Veterinar (FPV), UPM, Tok Zong Min, 20 berkata beliau bangga mendapat program pengajian yang beliau minati dan akan memanfaatkan waktu pengajian beliau di kampus.

“Saya gembira dapat menyambung bidang pengajian yang saya minat iaitu veterinar  serta yakin dengan kualiti pengajaran di UPM dan saya akan lakukan yang terbaik untuk mencapai impian saya sebagai doktor veterinar kelak,” katanya.

Tarikh Input: 24/10/2023 | Kemaskini: 24/10/2023 | hairul_nizam

PERKONGSIAN MEDIA

Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 1000
---
SWMKUAr:20:47